Kezdolap Mi újság? Partik Fotók Zsúr ötletek Receptek Kapcsolat Játékok

Receptek szülinapi zsúrra



Mese Habbal

Hozzávalók: 1/2 csésze tejszín, 3/4 csésze barnacukor, 1/4 teáskanál só, 100 g főzőcsokoládé, 2 evokanál vaj, 1/3 csésze melasz (cukorszirup)

A tejszínt a barnacukorral és a sóval egy nagy tálban összekeverjük. Ezután a csokoládét a vajjal óvatosan megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről és a hozzákeverjük a melaszt. A csokoládékeveréket és a tejszín-keveréket összeöntjük. A masszát egy 20 cm-s zsírozott tálba helyezzük és hagyjuk kihűlni. A lehűlt masszát végül kockákra vágjuk.




Hamupipőke koktél

Hozzávalók 1 adaghoz:
2 cl tejszín, 4 cl kókusz szirup, 2 cl grenadine, 8 cl narancslé, 8 cl ananászlé

A tejszínt, a kókusz szirupot, a grenadinnal, narancslével és az ananászlével jól összekeverjük. 2-3 jégkockát egy talpas pohárba teszünk, majd ráöntjük a Hamupipőke koktélt. Helyezzünk banánszeleteket vagy koktélcseresznyét a pohár szélére.



Kalóz saslik

Saslik rudakra piros, zöld és sárga paprikadarabokat mellé kis krumpli és gombaszeleteket helyezünk. A krumplit néhány perccel előfőzzük majd olajos fűszermarináddal (sóval, borssal) a rudacskákat jól megkenjük. Tálon vagy grillen sütjük. Szervírozzunk hozzá ketchupot.



Diótörő

Hozzávalók: 150 g mogyoró, 25 g vaj, 100 g cukor, 1 cs vaniliás cukor, 125 g tejszín, 80 g tejcsokoládé

A mogyorót egy száraz tálban addig pörköljük, míg illatozni nem kezd. Ezután egy rongyra helyezzük és meghámozzuk a mogyorókat. Felmelegítjük a vajat. A vaniliás cukrot és a cukrot belekeverjük és folyamatos keverés mellett a tűzön megpirítjuk. Ha már karamellizált a cukor, belekeverjük a tejszínt és tovább keverjük. Addig főzzük a masszát, míg az be nem sűrűsödik. Mindezt egy sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük és megszórjuk a mogyoróval.
200 fokra előmelegített sütőben közepes fokozaton kb. 12 percig sütjük, míg világosbarna nem lesz. Míg forró egy kerek tésztaszaggatóval tallér nagyságúra szaggatjuk. Ha elég kerek formánk van, tegyük bele a masszát és süssük. Végül a megolvasztott csokoládéval a lehűlt sütemény alsó oldalát bevonjuk és nagy kedvvel fogyasztjuk.




Farsangi csoda fánk

Hozzávalók: 38 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 kanál cukor, 5 tojás, 7 dkg vaj, 8-9 kanál tej.

A lisztet meleg helyre tesszük, az élesztőt egy kanál cukorral és kevés liszttel, 4 kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak. A tál közepére, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje 38 dkg lisztet, melyből már előzőleg elvettünk egy keveset a kovásznak. Takarjuk be és állítsuk langyos helyre, míg a kovász megkel.5 tojássárgáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, továbbá adunk még hozzá 7 dkg frissen olvasztott vajat apránként és 4-5 kanál forralt és kihűlt tejet. Nagyon jól eldolgozzuk, míg hólyagos nem lesz és a kanáltól elválik. Akkor betakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk és nagy méretű fánkvágóval kivágjuk. Letakarjuk és kelni hagyjuk. Forró zsírban kisütjük, először befedve, mikor az alsó fele piros, megfordítjuk, de akkor már fedő nélkül sütjük. Szitára szedjük, melybe előtte tiszta papírt tettünk, majd a tálon forrón megcukrozzuk, lekvárt szervírozunk mellé.



Mrs. Weasley csoki-mogyoró kockái

Hozzávalók: 500 g vaj, 2 1/2 tábla étcsokoládé, 720 g cukor, 6 tojás, 1 cs. vaniliás cukor, 500 g liszt, 720 g aprított mogyoró, 360 g csokoládé reszelék

Elkészítés: a vajat az étcsokoládéval összeolvasztjuk, majd a cukrot a tojással, vaniliás cukorral, a liszttel és a mogyoró 2/3-ával (azaz 480 g) jól átgyúrjuk. A masszát sütőpapírral kibélelt tálba helyezzük és rászórjuk a maradék mogyoró és csokidarabokat. 180 fokos előmelegített sütőben fél óráig sütjük, miután kihűlt, kockákra vágjuk.