|
|
Receptek szülinapi zsúrra
|
|
|
Hamupipőke koktél
Hozzávalók 1
adaghoz:
2 cl tejszín, 4 cl kókusz szirup, 2 cl grenadine,
8 cl narancslé, 8 cl ananászlé
A tejszínt, a kókusz szirupot, a grenadinnal,
narancslével és az ananászlével
jól összekeverjük. 2-3 jégkockát
egy talpas pohárba teszünk, majd ráöntjük
a Hamupipőke koktélt. Helyezzünk banánszeleteket
vagy koktélcseresznyét a pohár szélére.
|
|
|
Kalóz saslik
Saslik rudakra piros, zöld és sárga
paprikadarabokat mellé kis krumpli és gombaszeleteket
helyezünk. A krumplit néhány perccel
előfőzzük majd olajos fűszermarináddal
(sóval, borssal) a rudacskákat jól
megkenjük. Tálon vagy grillen sütjük.
Szervírozzunk hozzá ketchupot. |
|
Diótörő
Hozzávalók:
150 g mogyoró, 25 g vaj, 100 g cukor, 1 cs vaniliás
cukor, 125 g tejszín, 80 g tejcsokoládé
A mogyorót egy száraz tálban addig
pörköljük, míg illatozni nem kezd.
Ezután egy rongyra helyezzük és meghámozzuk
a mogyorókat. Felmelegítjük a vajat.
A vaniliás cukrot és a cukrot belekeverjük
és folyamatos keverés mellett a tűzön
megpirítjuk. Ha már karamellizált
a cukor, belekeverjük a tejszínt és
tovább keverjük. Addig főzzük
a masszát, míg az be nem sűrűsödik.
Mindezt egy sütőpapírral borított
sütőlapra helyezzük és megszórjuk
a mogyoróval.
200 fokra előmelegített sütőben
közepes fokozaton kb. 12 percig sütjük,
míg világosbarna nem lesz. Míg
forró egy kerek tésztaszaggatóval
tallér nagyságúra szaggatjuk. Ha
elég kerek formánk van, tegyük bele
a masszát és süssük. Végül
a megolvasztott csokoládéval a lehűlt
sütemény alsó oldalát bevonjuk
és nagy kedvvel fogyasztjuk.
|
|
|
Farsangi csoda fánk
Hozzávalók:
38 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 kanál cukor,
5 tojás, 7 dkg vaj, 8-9 kanál tej.
A lisztet meleg helyre tesszük, az élesztőt
egy kanál cukorral és kevés liszttel,
4 kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak.
A tál közepére, amelyben a fánk
készül, tegyük a kovászt, köréje
38 dkg lisztet, melyből már előzőleg
elvettünk egy keveset a kovásznak. Takarjuk
be és állítsuk langyos helyre, míg
a kovász megkel.5 tojássárgáját
csipet sóval elkeverünk és a liszthez
öntjük, továbbá adunk még
hozzá 7 dkg frissen olvasztott vajat apránként
és 4-5 kanál forralt és kihűlt
tejet. Nagyon jól eldolgozzuk, míg hólyagos
nem lesz és a kanáltól elválik.
Akkor betakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt,
lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra
kinyújtjuk és nagy méretű fánkvágóval
kivágjuk. Letakarjuk és kelni hagyjuk. Forró
zsírban kisütjük, először
befedve, mikor az alsó fele piros, megfordítjuk,
de akkor már fedő nélkül sütjük.
Szitára szedjük, melybe előtte tiszta
papírt tettünk, majd a tálon forrón
megcukrozzuk, lekvárt szervírozunk mellé.
|
|
|
Mrs. Weasley csoki-mogyoró kockái
Hozzávalók:
500 g vaj, 2 1/2 tábla étcsokoládé,
720 g cukor, 6 tojás, 1 cs. vaniliás cukor,
500 g liszt, 720 g aprított mogyoró, 360
g csokoládé reszelék
Elkészítés: a vajat az étcsokoládéval
összeolvasztjuk, majd a cukrot a tojással,
vaniliás cukorral, a liszttel és a mogyoró
2/3-ával (azaz 480 g) jól átgyúrjuk.
A masszát sütőpapírral kibélelt
tálba helyezzük és rászórjuk
a maradék mogyoró és csokidarabokat.
180 fokos előmelegített sütőben
fél óráig sütjük, miután
kihűlt, kockákra vágjuk.
|
|
|
|
|
|